Ansættelsesmuligheder
Hvad kan jeg blive?
Når jeg er i arbejde
Støtteordninger
Personhistorier
Se tv-spots
Rådgivning
Get the Flash Player to see this player.

Hvad kan jeg blive?

Hvad kan jeg blive med min epilepsi? Spørgsmålet er en ”klassiker”, som er vanskeligt at svare entydigt på. Mennesker med epilepsi er lige så forskellige som alle andre.

I mange år har der været en tendens til at man startede med at remse en lang række fagområder op, som man er afskåret fra at blive, hvis man har epilepsi: pilot, sømand, togfører, fisker, buschauffør, militæret og politiet. Man har også ofte omtalt arbejdet med ”farlige maskiner” som problematisk.

Når alt kommer til alt afhænger det af lyst og evner.

Seks ting, der er værd at tænke over

  1. Kend din epilepsi! Før du træffer dit valg, kan det være en god idé at tale med nogen som kan hjælpe dig med at træffe dit valg. Måske der findes en god epilepsisygeplejerske eller en interesseret læge på dit behandlingssted som du kan tage en snak med om dine muligheder?

  2. Tests. Nogle har måske god hjælp til overvejelserne, hvis de har fået lavet en neuropsykologisk test. Testen kan være et værdifuldt redskab til at afdække hvilke udfordringer man står overfor når man skal træffe et jobvalg. Har man f.eks. omfattende problemer med hukommelse? Koncentration? Bivirkninger af den medicinske behandling? Specifikke eller generelle indlæringsvanskeligheder?

  3. Jobbeskrivelsen. Prøv at afdække hvad jobbet går ud på, hvilke krav der stilles. Overvej om din epilepsi vil give problemer i forhold til det job, du ønsker at søge – du kan måske få en jobbeskrivelse fra den virksomhed, der har en ledig stilling, du tænker på at søge? Måske du kan prøve en kort praktik? Eller få en snak om, hvilke krav som stilles i dagligdagen på arbejdspladsen?

  4. Råd og vejledning. Kunne det måske være en idé at ringe til Specialrådgivningen om Epilepsi som er en landsdækkende rådgivningsfunktion bemandet med socialrådgivere med stor erfaring i netop disse spørgsmål? Du kan også kontakte Dansk Epilepsiforenings rådgivere.

  5. Jobcentret. Eller måske du skal starte på dit lokale jobcenter, som yder vejledning til alle jobsøgende i din kommune.

  6. Tænk positivt. Det er vigtigt at man ikke for tidligt afgrænser sig negativt i sine karriereplaner.

Konklusionen er, det drejer sig om at fokusere på mulighederne frem for begrænsningerne. At tænke kreativt. Og der findes mange muligheder – også for at få støtte, hvis man har brug for det. Læs mere om ansættelsesmuligheder og støtteordninger her